De grote vraag: zelf boekhouden of uitbesteden?

Als je een eigen bedrijf begint, moet je de keuze maken: houd je zelf de boekhouding bij of ga je deze uitbesteden? Voor ZZP’ers en kleine ondernemers is het niet verplicht de boekhouding uit te besteden, grote bedrijven hebben hier geen keuze in. Maar hoe maak je als ZZP’er of kleine ondernemer de juiste keuze? Hier is geen eenduidig antwoord op, omdat het afhankelijk is van je bedrijf. Daarom in dit artikel gaan we je wat korte snelle tips geven zodat jijzelf tot de juiste beslissing kan komen voor jouw specifieke situatie. De boekhouding is een ernstige zaak, denk hier goed na, voor je begint met ZZPen of ondernemen, want anders loop je na een paar maanden, een jaar tegen een muur op. En dat is niet fijn, ik spreek uit ervaring. Dus pak je pen en papier en maak aantekeningen.

De administratie is verschillend voor elk bedrijf. Sommige bedrijven hebben een eenvoudige administratie, met weinig inkoop en een laag aantal opdrachtgevers, voornamelijk enkel uitgaande facturen. Andere bedrijven hebben juist een berg aan administratie: veel inkoop vanuit binnen- en buitenland, veel kleine opdrachtgevers. Zeker in dat geval is het een goed idee om een expert in te schakelen en je boekhouding uit te besteden. Of lees meer hier: https://zelfboekhouden.org/boekhoudprogramma-zzp-vergelijken/.

Naast het feit of je een uitgebreide administratie zult hebben of juist een kleine, is het ook belangrijk om je af te vragen of je wel voldoende kennis hebt om zelf je boekhouding te doen. Je moet weten hoe je je boekhouding goed opzet en bijhoudt. Gelukkig zijn er wel veel goede online boekhoudprogramma’s die je hierbij kunnen helpen tegen een lage kost. Als je hier je twijfels over hebt, kun je online een maand gratis proberen en dan beslissen of je je boekhouding toch wilt uitbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *