Financiën: waarom kiezen voor een accountant?

Tegenwoordig maken steeds meer ondernemers van online boekhoudprogramma’s. Of ze kiezen voor een boekhouder. De reden hiervoor is dat deze opties goedkoper zijn dan het inhuren van een accountant. Maar is het ook slim? In dit artikel lees je meer informatie over het verschil tussen een online boekhoudprogramma, een boekhouder en een accountant. Op basis van deze informatie wordt het maken van een keuze een stuk eenvoudiger.

Online boekhoudprogramma’s

Steeds meer ondernemers kiezen voor online boekhoudprogramma’s. Maar waarom? Het werkt eenvoudig, de programma’s zijn compleet en daarbij kun je jouw online boekhoudprogramma automatisch koppelen met je bankaccount en dus online factureren. Er zijn steeds meer boekhouders en accountants die eveneens samenwerken met online boekhoudprogramma’s. Maak je geen gebruik van een boekhouder of een accountant dan is het belangrijk dat je verstand hebt van boekhouden. Ondanks dat deze programma’s eenvoudig werken kun tijdens een drukke werkweek snel het overzicht verliezen. Hieronder lees je de voordelen van het inhuren van een boekhouder of een accountant. 

Het verschil tussen een boekhouder en een accountant

Het grote verschil tussen een boekhouder en en een accountant is dat een accountant bevoegd is om de boekhoudingen en administraties te controleren. Eveneens kunnen zij een jaaropgave voor je maken. Een boekhouder houdt zich daarentegen meer bezig met het invoeren van de inkoop en verkoopfacturen en het invullen van de belasting gegevens. Iedereen mag zichzelf een boekhouder noemen, maar om jezelf een accountant te noemen moet je een accountant opleiding met succes hebben afgerond. Kies je voor een accountant dan ben je vaak verzekerd van kwaliteit (niet altijd), terwijl dit bij de keuze voor een boekhouder niet het geval is.  

Waarom voor een boekhouder of accountant kiezen?

Het is geen gek idee om een boekhouder of een accountant in te huren. Het grote voordeel is dat jij tijd overhoudt voor andere dingen en daarbij hoef je minder te stressen over het bijhouden van je financiën. Daarbij houdt een accountant overzicht over je financiën en kan het op basis van zijn ervaring advies geven. Een accountant krijgt dagelijks veel ondernemers over de vloer en heeft daarom veel kennis van zaken. Bij het kiezen van een accountant of een boekhouder is het belangrijk dat je een klik hebt. Het is daarom belangrijk om het gesprek aan te gaan en veel vragen te stellen. Natuurlijk spelen de tarieven een rol, maar uiteindelijk is het beter om iets meer te betalen en voor kwaliteit te kiezen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *