Vakantiegeld

Mei is de maand van het vakantiegeld. Dit is voor iedereen een fijn extraatje. Het geld is bedoeld voor vakantie, maar mensen geven het tegenwoordig ook aan andere dingen uit dan vakantie. Waar komt deze leuke soort bonus vandaan en hoeveel vakantiegeld kun je verwachten eind mei?

De oorsprong

Het is een echte luxe. Je wordt betaald om op vakantie te gaan. Toch is dit voordelig voor je werkgever. Je bent veel productiever als je uitgerust terug komt op het werk in plaats van dat je hard blijft doorwerken. Vakantiegeld is meer dan een eeuw geleden in het leven geroepen. Vroeger nam men onbetaald verlof voor een vakantie. Nu heeft iedereen het recht om een vakantie te vieren. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een toeslag bij dit recht. Veel mensen hadden die tijd namelijk geen geld om op vakantie te gaan. Sinds het ontstaan van vakantiegeld wordt het ook voor andere doeleinden dan vakantie gebruikt.

Getallen

Je hebt recht op vakantiegeld vanaf het moment dat je in loondienst treedt. Het maakt niet uit wat voor contract je hebt. Ook als payroll medewerker dus.  Het vakantiegeld is altijd 8% van je bruto jaarsalaris. Je krijgt dus  €0,80 vakantiegeld per uur als je €10,- per uur bruto verdiend. In de ziektewet krijg je maar 70% van je brutoloon uitbetaalt. Het vakantiegeld wordt dan over dat bedrag uitgekeerd en niet het volledige loon. Het grootste deel van de werkgevers keren het vakantiegeld één keer per jaar uit. Dit is in mei of juni. Je kunt, wat voor veel mensen onbekend is, een voorschot op je vakantiegeld krijgen wanneer je eerder op vakantie gaat. Sommige betalen het maandelijks en rekenen het bij het loon in. In dit uurloon is het uurloon, de vakantieopbouw en de vakantietoeslag berekend. Dit mag alleen wanneer dit expliciet in het contract is opgenomen. Het vakantiegeld moet ook altijd apart op het loonstrookje vermeld staan en mag dus niet in het gewone uurloon verrekend zitten.

Andere doeleinden

Vakantiegeld kan je altijd gebruiken. Je hoeft het ook niet voor vakantie te gebruiken. Je kan het gebruiken om je schulden af te betalen of een grote klus in je huis te doen. Je kan het dus voor van alles gebruiken en hoeft dus niet per se vakantiegerelateerd te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *